VRO op Maat, het nieuwe begin
Als VRO Instructeur zeg ik je ‘de VRO op Maat is het nieuwe begin van jouw motoropleiding’. De basiscursus van alle Voortgezette Rij Opleidingen, de VRO op Maat, wordt geroemd door zowel beginnende als ervaren motorrijders. Ook als je al vele jaren rijdt, ontdek je dat een vervolgcursus heel nuttig is. Een mooie en belangrijke bijkomstigheid is dat een VRO op Maat hartstikke leuk is.
In een groep van maximaal acht personen, onder leiding van een zeer deskundige instructeur, verricht je veel oefeningen met het doel je motor nog beter te leren beheersen en daardoor plezieriger en vooral ook veiliger, te rijden. Op het circuit oefen je hoe het beste te reageren op obstakels op de weg, hoe het beste te remmen of eventueel uit te wijken en wat je kunt doen indien het wegdek is vervuild.
Ook de mentale training van de motorrijder vormt een belangrijk onderdeel van de VRO. Waarom? Omdat je met de juiste mentale training je eigen overlevingskansen in noodsituaties aanmerkelijk kunt verhogen. Niet alleen wordt je reactietijd verkort, ook je vermogen om snel te beslissen wordt bevorderd.
Voor de VRO geldt, dat je een duo passagier kunt meenemen. Als je meestal met z’n tweeën op pad gaat, is het advies om dat nu ook te doen.
VRO Expert, verder waar je gebleven bent
Het verschil met de VRO op Maat zul je snel merken: de oefeningen vinden plaats onder zwaardere omstandigheden. De snelheid tijdens de oefeningen ligt hoger. Het effect daarvan zal met name te merken zijn bij het remmen. Bij de VRO Expert zijn een aantal nieuwe oefeningen toegevoegd. Nieuwe onderdelen zijn onder meer de waterbak, het rijden in de berm en een uitgebreidere bochtentechniek. Je oefent bij deze cursus het rijden onder slechtere (weers)omstandigheden. Ook de techniek van het ontwijken van een obstakel komt uitgebreid aan bod. De bermvlucht met hogere snelheid en het remmen in de bocht, zijn typische oefeningen voor de VRO Expert, oefeningen die je in de harde praktijk zeer goed van pas kunnen komen.
Aan het einde van de cursusdag wordt het hele circuit benut voor het trainen van een gevorderde bochtentechniek. Waarbij je onderdelen als het aansnijden en insteken van bochten in de praktijk kunt toepassen.
VRO Bochten, sportief en snel
Rijders die optimaal willen leren sturen en remmen op hun (super) sportmotor, gaan naar de VRO Bochten. Het heeft de voorkeur om eerst de VRO’s te volgen, maar dit is niet verplicht. De instructeurs maken je bewust van de stuurkwaliteiten en het vermogen van je machine. Een aangepaste rijstijl en rijtechniek krijgen speciale aandacht om zo te ervaren hoe je het motorvermogen zo goed mogelijk op het wegdek kunt overbrengen. Voor het optimale sturen op een sportieve machine heb je een goed gefixeerde zithouding en perfecte stuur- en kijktechniek nodig. Die aspecten worden onder meer scherp beoordeeld bij de lange slaloms die je moet maken.
Tijdens de remtrainingen komt met name de voorrem aan bod. Vooral bij hoge snelheid ervaar je hoe je een maximale remvertraging kunt bereiken. Verder ga je noodstops maken en oefen je onverwacht uitwijken in een snelle bocht. Je leert ook het tijdig herkennen en inschatten van bochten, bijvoorbeeld waar er voor de bocht geremd moet worden en waar in de bocht het gas er weer op kan. Heel bewust is ervoor gekozen om tijdens de VRO Bochten met meerdere cursisten te rijden. Zodoende leer je je rijgedrag af te stemmen op de rijstijl van collega-motorrijders.
Het complete cursusaanbod staat tevens vermeld op de site van de KNMV: www.knmv.nl. Ook aanmelden via deze site is mogelijk.